MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

MOHAMED SHAREEF MUZAFFAR

mama disahkan pregnan bby no 2 pada 17 januari 2012..cek upt..+ve...time tue syamim berumur 1 tahun 7 bulan...masa cek tue baby dah 38 days...gembira teramat sangat kerana Allah bagi rezeki lagi...

pada temujanji yang pertama,08-03-2012


hemoglobin
weight
preasure
weeks
fundus
movement
12.4
88
110/80
12/52+6/7
12 cm
no


darah memang ok..ibu mengandung kandungan hb dalam darah mestilah lebih dari 9..weeks tue bermaksud 12 minggu 6 hari..
mama tak mengalami apa2 morning sickness seperti kebanyakan ibu2..cuma mama kurang selera makan..apa2 makanan pun macam tak sedap dan tak menyelerakan..tarikh edd mama ialah pada 16-09-2012

pada temujanji yang kedua,09-04-2012

hemoglobin
weight
preasure
weeks
fundus
movement
12.4
86
110/70
16/52+6/7
14 cm
yes
tengok tue berat mama turun 2 kg..kenapa ? kurang makan..nurse pun ada tegur,tapi dia ckap selagi hb ok..jadi semua pun ok gak...lagipun mama dah dapat rasa baby's movement pada masa present..macam rasa ikan dalam air..hehehe denyut2,,exited tak terkata..


pada temujanji yang ketiga,08-05-2012

hemoglobin
weight
preasure
weeks
fundus
movement
10.9
87
110/70
22/52+1/7
22 cm
yes

hb ada turun sikit...berat menaik sikit..selera makan memang dah ok..tapi makan makanan yang kurang berkhasiat tue lah hb turun..nurse suruh makan hati ayam,bayam and apa2 makanan yang banyak zat besi...

pada temujanji yang keempat, (refer doktor for 1st scan ),22-05-2012

hemoglobin
weight
preasure
weeks
fundus
movement
11
89.5
90/60
23/52+4/7
24 cm
yes

lepas scan doktor cakap kedudukan placenta ada di bawah sikit, ya Allah mama terkejut sangat..kalau dalam istilah kedoktoran,dorang cakap ini PLACENTA PREVIA..
ini ada 3 tahap tau..

  1. normal placenta
  2. marginal placenta previa
  3. complete placenta previa
normal tue kedudukan placenta normal la,yang no dua tue ,placenta menutup sebahagian daripada pintu rahim tapi masih boleh melahirkan secara normal jika placenta tetap di tempatnya,yang no tiga plak,placenta telah menutup keseluruhan pintu rahim dan ini berbahaya..biasanya ibu2 akan di tahan di wad sehingga baby lahir...dan juga ibu bed rested only..maksudnya mesti baring ja atas katil hospital..hah ?! sebab akan berlaku pendarahan jika berjalan..nauzubillah...mama taku sangat2..tapi mama ni kiranya dalam kategori no 2



selepas pulang dari KKIA,mama ajak hubby pergi ke klinik swasta untuk mempastikan bahawa jika betul2 mama ni placenta previa no.2..doktor kat KKIA nasihat supaya mama kurangkan buat kerja rumah dan angkat barangan berat..
kat klinik swasta doktor tue cakap,takde apa2 yang menakutkan,memandangkan mama baru peknen 23 minggu,so masih ada masa lagi untuk placenta berubah tempat..haiii leganya bila dengar..heran jugak ..placenta ni berubah tempat ke doktor ?? jawapannya YA..placenta previa hanya di confirmkan selpas kandungan ibu mencecah 28 minggu..syukur Alhamdulillah..mama pulang dengan rasa gembira...

pada temujanji yang kelima,19-06-2012

hemoglobin
weight
preasure
weeks
fundus
movement
10.7
91
100/60
29/52+4/7
28 cm
Yes,cephalic


hb turun lagi...mama terus makan sayur bayam setiap hari untuk tambah darah tue..
hrrmmm..
R/V scan for placenta 30/52
MOGTT test on 26.06.12
FKC start on 20-06-12

MOGTT ialah ujian kencing manis..memang semua ibu2 mesti amik ujian ni..lagi2 berat mam makin menaik,so doktor expect mama ada kencing manis...
FKC plak ialah Fetal Kick Chart di mana mama mesti mengira pergerakan bayi ..
dalam masa 12 jam , baby mesti da tendang sebanyak 10 kali
mula jam 9 pagi hingga jam 9 malam
jadual untuk di tanda dah disediakan dalam kad klinik
jika kurang dari 10,mesti ke wad kecemasan dengan segera

pada temujanji yang keenam,03-07-2012

hemoglobin
weight
preasure
weeks
fundus
movement
11
92
100/60
30/52+4/7
29 cm
Yes,cephalic

keputusan mogtt 4.55/4.78..normal gi tue..
pada 19 julai ramadhan akan bermula..dan mama akan puasa..yeaaa