MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Thursday, 4 July 2013

pasta versi bayi-untuk 8 bulan ke atas

Bila baby dah masuk 8 bulan..banyak jenis makanan yang suda boleh introduce...kita dah boleh tumis bubur baby ..dah boleh letak bawang dalam bubur supaya rasa lebih wangi dan manis....

sekarang kita suda boleh perkenalkan baby dengan resipi pasta...
ye la tak kan setiap hari bubur je...bosann...
so mama try buat pasta untuk permata hati mama

bahan-bahan

  1. pasta-makaroni@ spagetthi @ penne
  2. bawang holland sebijik
  3. bawang putih dan bawang merah sedikit
  4. brokoli @ carrot @ kentang
  5. tepung atta
  6. cheese
  7. isi ayam sedikit
  8. fresh milk @ susu ibu
  9. butter @ olive oil untuk tumis
  10. air sedikit

 bahan-bahan

penne

 butter dan pasta

ebm shareef

cara-cara


  1. rebus pasta bersama sedikit minyak ,toskan dan ketepikan
  2. masukkan butter + minyak untuk menumis..minyak spayah butter tu tak hangit yeee
  3. masukkan bawang merah dan bawang putih
  4. masukkan bawang holland yang di cincang halus
  5. lepas naik wangi boleh masukkan sayuran
  6. ayam,then tuang air sedikit
  7. didihkan sehingga ayam masak
  8. boleh masukkan susu dan tepung atta untuk pekatkan kuah
  9. lepas tutup api masukkan cheese 1 keping
  10. boleh blend untuk baby..dan makan begitu shaja untuk anak up to 1y



 abaikan kuali mama tu
tumis hingga wangi

 mama guna brokoli

 masukkan air sedikit

 tepung atta untuk pekatkan kuah

pour milk in pot
thawed ebm ye

 masuk !

 nmpak cntik lpas tambah susu
tepung atta 1 sudu

 cheese cheese cheese

 siap

 boiled penne

 tuang 
 blend

 ready to serve

 penat menunggu

 nangis lagi


 syamim pun suka

 yum yum
jangan blend tuk budak besar

senyum sampai telinga

kenyang ..nyenyak tidur


mommy boleh ubah suai bahan-bahan untuk buat pasta ni
boleh letak apa2 puree sayuran untuk lebih rasa...
itu sahaja la//
sekian..
nak kasi mandi shareef nih..pukul 6 dah..
kalau duduk depan pc..x sedar dunia haha
selamat mencuba !!