MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Saturday, 26 January 2013

Review tentang BOTOL SUSU popular Malaysia

HELLOO salam semua..agak lama ye mama tak update blog ni..hrmmm mmg ada sebab pun...battery charger untuk camera mama hilang !...susah la nak snap pic..hp mama pun bukannya canggih pun,camera nya kalau snap pic macam orang rabun jew..hihihi..tak jelas......

hari ini mama nak cerita pasal botol susu...mama ni dari zaman syamim lagi memang suka kumpul koleksi botol susu dan peralatan solid food...memang suka suka suka...tapi time tue mama x taw plak jenama mahal2 and branded mcm Avent,NUK...etc dan bla bla bla,,,
yang mama taw anakku,pureen,fiffy,baby kiko..haaa jenama biasa yang kat pasaraya tue...tapi syaratnya mama mesti tukar botol syamim setiap 3 bulan...biarpun botol tu masih nampak cantik @ tiada calar........

pernah dengat tak tentang kerajaan malaysia mengharamkan pembuatan botol susu daripada BPA..??? atau dikenali sebaga 'Bisphenol A'...
bole baca tentang BPA ni dalam blog kak Rozy....malas la mama nak tulis panjang2..hihi

bagi baby yang menyusu tidak hanya mendapatkan keperluan susu mereka melalui payudara, Pakar mengesyorkan agar Ibu2 menunggu sekurang-kurangnya 3 minggu sebelum menggunakan botol utk menyusukan baby mereka.


Mencari botol susu yg sesuai dan serasi dgn baby ni selalunya menjadi satu hal yg sukar pulak. Kerap juga kita mencuba pelbagai botol susu sebelum menjumpai botol susu yg baby kita mahu.


pening nak pilih



Kini lambakkan jenama botol susu berada di pasaran. Pelbagai reka bentuk dan corak dapat di temui malahan pelbagai kelebihan juga cuba di promosikan. Bagi Ibu yang tiada pengalaman, ianya suatu yang amat merumitkan kerana tidak dapat di pastikan jenama mana yang serasi dan terbaik buat baby. 

Samada kita memberi susu ibu atau formula pada si manja, pemilihan botol susu amatlah penting. Kebiasaannya ibu bapa akan memilih dari segi:

- Harga
- Anti Colic (Fungsi mengelakkan baby muntah atau kembung ketika menyusu)
- Mudah di cuci
- Membantu dalam penyusuan badan
- Selamat iaitu BPA free

Jom kita tengok satu persatu antara jenama botol susu yang menjadi pilihan ramai Ibu di Malaysia.....

No.1 - PHILIPS AVENT



avent


Jenama ini antara pilihan popular oleh ibu bapa di Malaysia

Advantage:
- Anti Colic 
- Mudah di cuci dan selamat
- Si Manja dapat mengawal pengeluaran susu
- Jenama yang sangat di kenali
- Selamat, BPA Free
- Tidak mudah calar

Disadvantage:
- Mudah bocor di bahagian ring puting (kebanyakkan kerana salah pasang & puting botol jenis ini cepat haus)
- Lebih mahal dari jenama lain
- Puting yang sedikit keras (kebanyakkan bayi tidak menyukainya)
-Mahal wooooo


No.2 - TOMMEE TIPPEE






Kebanyakkan ibu bapa memilih Jenama ini dan Tag Line Tommee Tippee juga yang sangat menarik "Closer to Nature"

Advantage:
- Lebih murah berbanding Avent
- Puting yang lebih lembut dan sangat-sangat menyerupai puting ibu
- Bayi sangat selesa dengan puting botol susu ini
- Bentuk yang agak unik & menarik
- Anti Colic
- BPA Free

Disadvantage:
- Saiz botol yang lebih besar dah kebanyakkan bottle holder tidak support botol bersaiz ini (jadi perlu guna yang agak besar atau dari jenama ini sahaja)
- Bayi lebih suke menggigit puting jenis ini kerana lembut




No.3 - MAM








ibu bapa memilih Jenama ini kemungkinan tertarik kepada model yg ada rongga-rongga di bawah botol susu yang membolehkan udara keluar dan masuk ke dalam botol susu tanpa mengganggu pengaliran susu keluar dari puting botol.

Advantage:
- Warna yang menarik
- Harga berpatutan
- Anti Colic
- BPA free
- Tidak mudah calar
- Tidak mudah rosak
- Mudah beralih dari breastfeed ke botol susu (no nipple confusion)
- Puting boleh di tukar dari MAM ke AVENT

Disadvantage:
- Flow susu yang terlalu laju walaupun puting jenis Newborn. Bayi kelihatan bernafas pantas dan kaki menendang2 kerana air yang laju.
- Sukar di cuci kerana perlu mencuci ke semua 6 bahagian iaitu tutup botol, punting, nipple ring, botol, pad getah bahagian bawah, dan penutup bahagian bawah.


No.4 - MIMIJUMI






Botol buatan Swiss ini semakin mendapat perhatian para ibu bapa terutama kepada yg mempunyai anak yg agak cerewet dengan gaya puting dan sebagainya.

Ramai ibu bapa yang pening kepala mencari botol susu yang sesuai untuk anak mereka yang agak memilih dan langsung tidak mahukan botol susu kerana lebih gemar kan DF.

Advantage:
- Sangat sesuai bagi yg breastfeed, kerana botol sangat natural menyerupai breast ibu.
- Kebanyakkan baby akan merasa kan seperti DF dengan ibu
puting yang sangat lembut seperti kulit. 
- BPA and latex free, EA free dan exceed US safety standards.
- Mudah cuci dan mudah buka
- Bentuk yang unik dan menarik

Disadvantage:
- Tutup (cap) botol yang mudah terbuka yang akan menyebabkan susu budah tumpah
- Harga yang agak mahal (Near RM90)
- Limited size (cuma ada 2 size - 4oz dan 8oz)
No.5 - PIGOEN



Mendapat pujian kerana keistimewaan ketara botol susu Pigeon ini adalah susu tidak akan menitik walaupun ditonggengkan. Susu hanya akan keluar apabila di hisap oleh si Manja. So.. risiko baby tersedak sgt rendah.

Advantage:
- Putting/Teats lembut
- Pilihan saiz mengikut kesesuaian tahap umur
- Mudah dicuci dan dibuka
- Tahan panas hingga 180C
- Anti Colic
- BPA Free 
- Produk buatan Malaysia

Disadvantage:
- Rekabentuk yg agak boring :)



haaa tue dia...pada kesimpulannya semua jenis botol ada pro & contra nya..pemilihan adalah di tangan baby ...hihi..sebab kita tak tahu botol yang serasi dengan mereka , so bereksperimen la dulu...bagi baby yang minum fm xde masalah yang rumit...mereka akan terima jew apa2 jenis botol pun..tapi yang BF ni ada susah sikit coz kita tak mahu baby nipple confusion..bahaya tue...ada baby yang dah tak mahu DF selepas minum dari botol,ada pula baby yang langsung tak mahu hisap botol...so make your choice perfect for u and your baby...

pada entry yang lain mama akan cerita pasal botol susu shareef plak...
botol susu shareef tak de dalam list di atas ni..hehehehe...

sekian....terima kasih kerana membaca...



Wednesday, 16 January 2013

Isi Kandungan Susu Ibu

salam semua...ini mama baru dapat info kandungan susu ibu ni dalam facebook member...sis Norini Muin..memang mama tak dapat baca kesemuanya ...tapi mama terus copy paste tuk letak dalam blog mama,itupun sis ni yang bagi idea ..hehe..

jom layan nutrisi yang terkandung dalam susu ibu ni...


  1. Water
  2. Carbohydrates (energy source)
  3. Lactose
  4. Oligosaccharides (see below)
  5. Carboxylic acid
  6. Alpha hydroxy acid
  7. Lactic acid
  8. Proteins (building muscles and bones)
  9. Whey protein
  10. Alpha-lactalbumin
  11. HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour cells)
  12. Lactoferrin
  13. Many antimicrobial factors (see below)
  14. Casein
  15. Serum albumin
  16. Non-protein nitrogens
  17. Creatine
  18. Creatinine
  19. Urea
  20. Uric acid
  21. Peptides (see below)
  22. Amino Acids (the building blocks of proteins)
  23. Alanine
  24. Arginine
  25. Aspartate
  26. Clycine
  27. Cystine
  28. Glutamate
  29. Histidine
  30. Isoleucine
  31. Leucine
  32. Lycine
  33. Methionine
  34. Phenylalanine
  35. Proline
  36. Serine
  37. Taurine
  38. Theronine
  39. Tryptophan
  40. Tyrosine
  41. Valine
  42. Carnitine (amino acid compound necessary to make use of fatty acids as an energy source)
  43. Nucleotides (chemical compounds that are the structural units of RNA and DNA)
  44. 5’-Adenosine monophosphate (5”-AMP)
  45. 3’:5’-Cyclic adenosine monophosphate (3’:5’-cyclic AMP)
  46. 5’-Cytidine monophosphate (5’-CMP)
  47. Cytidine diphosphate choline (CDP choline)
  48. Guanosine diphosphate (UDP)
  49. Guanosine diphosphate - mannose
  50. 3’- Uridine monophosphate (3’-UMP)
  51. 5’-Uridine monophosphate (5’-UMP)
  52. Uridine diphosphate (UDP)
  53. Uridine diphosphate hexose (UDPH)
  54. Uridine diphosphate-N-acetyl-hexosamine (UDPAH)
  55. Uridine diphosphoglucuronic acid (UDPGA)
  56. Several more novel nucleotides of the UDP type
  57. Fats
  58. Triglycerides
  59. Long-chain polyunsaturated fatty acids
  60. Docosahexaenoic acid (DHA) (important for brain development)
  61. Arachidonic acid (AHA) (important for brain development)
  62. Linoleic acid
  63. Alpha-linolenic acid (ALA)
  64. Eicosapentaenoic acid (EPA)
  65. Conjugated linoleic acid (Rumenic acid)
  66. Free Fatty Acids
  67. Monounsaturated fatty acids
  68. Oleic acid
  69. Palmitoleic acid
  70. Heptadecenoic acid
  71. Saturated fatty acids
  72. Stearic
  73. Palmitic acid
  74. Lauric acid
  75. Myristic acid
  76. Phospholipids
  77. Phosphatidylcholine
  78. Phosphatidylethanolamine
  79. Phosphatidylinositol
  80. Lysophosphatidylcholine
  81. Lysophosphatidylethanolamine
  82. Plasmalogens
  83. Sphingolipids
  84. Sphingomyelin
  85. Gangliosides
  86. GM1
  87. GM2
  88. GM3
  89. Glucosylceramide
  90. Glycosphingolipids
  91. Galactosylceramide
  92. Lactosylceramide
  93. Globotriaosylceramide (GB3)
  94. Globoside (GB4)
  95. Sterols
  96. Squalene
  97. Lanosterol
  98. Dimethylsterol
  99. Methosterol
  100. Lathosterol
  101. Desmosterol
  102. Triacylglycerol
  103. Cholesterol
  104. 7-dehydrocholesterol
  105. Stigma-and campesterol
  106. 7-ketocholesterol
  107. Sitosterol
  108. β-lathosterol
  109. Vitamin D metabolites
  110. Steroid hormones
  111. Vitamins
  112. Vitamin A
  113. Beta carotene
  114. Vitamin B6
  115. Vitamin B8 (Inositol)
  116. Vitamin B12
  117. Vitamin C
  118. Vitamin D
  119. Vitamin E
  120. a-Tocopherol
  121. Vitamin K
  122. Thiamine
  123. Riboflavin
  124. Niacin
  125. Folic acid
  126. Pantothenic acid
  127. Biotin
  128. Minerals
  129. Calcium
  130. Sodium
  131. Potassium
  132. Iron
  133. Zinc
  134. Chloride
  135. Phosphorus
  136. Magnesium
  137. Copper
  138. Manganese
  139. Iodine
  140. Selenium
  141. Choline
  142. Sulpher
  143. Chromium
  144. Cobalt
  145. Fluorine
  146. Nickel
  147. Metal
  148. Molybdenum (essential element in many enzymes)
  149. Growth Factors (aid in the maturation of the intestinal lining)
  150. Cytokines
  151. interleukin-1β (IL-1β)
  152. IL-2
  153. IL-4
  154. IL-6
  155. IL-8
  156. IL-10
  157. Granulocyte-colony stimulating factor (G-CSF)
  158. Macrophage-colony stimulating factor (M-CSF)
  159. Platelet derived growth factors (PDGF)
  160. Vascular endothelial growth factor (VEGF)
  161. Hepatocyte growth factor -α (HGF-α)
  162. HGF-β
  163. Tumor necrosis factor-α
  164. Interferon-γ
  165. Epithelial growth factor (EGF)
  166. Transforming growth factor-α (TGF-α)
  167. TGF β1
  168. TGF-β2
  169. Insulin-like growth factor-I (IGF-I) (also known as somatomedin C)
  170. Insulin-like growth factor- II
  171. Nerve growth factor (NGF)
  172. Erythropoietin
  173. Peptides (combinations of amino acids)
  174. HMGF I (Human growth factor)
  175. HMGF II
  176. HMGF III
  177. Cholecystokinin (CCK)
  178. β-endorphins
  179. Parathyroid hormone (PTH)
  180. Parathyroid hormone-related peptide (PTHrP)
  181. β-defensin-1
  182. Calcitonin
  183. Gastrin
  184. Motilin
  185. Bombesin (gastric releasing peptide, also known as neuromedin 
  186. Neurotensin
  187. Somatostatin
  188. Hormones (chemical messengers that carry signals from one cell, or group of cells, to another via the blood)
  189. Cortisol
  190. Triiodothyronine (T3)
  191. Thyroxine (T4)
  192. Thyroid stimulating hormone (TSH) (also known as thyrotropin)
  193. Thyroid releasing hormone (TRH)
  194. Prolactin
  195. Oxytocin
  196. Insulin
  197. Corticosterone
  198. Thrombopoietin
  199. Gonadotropin-releasing hormone (GnRH)
  200. GRH
  201. Leptin (aids in regulation of food intake)
  202. Ghrelin (aids in regulation of food intake)
  203. Adiponectin
  204. Feedback inhibitor of lactation (FIL)
  205. Eicosanoids
  206. Prostaglandins (enzymatically derived from fatty acids)
  207. PG-E1
  208. PG-E2
  209. PG-F2
  210. Leukotrienes
  211. Thromboxanes
  212. Prostacyclins
  213. Enzymes (catalysts that support chemical reactions in the body)
  214. Amylase
  215. Arysulfatase
  216. Catalase
  217. Histaminase
  218. Lipase
  219. Lysozyme
  220. PAF-acetylhydrolase
  221. Phosphatase
  222. Xanthine oxidase
  223. Antiproteases (thought to bind themselves to macromolecules such as enzymes and as a result prevent allergic and anaphylactic reactions)
  224. a-1-antitrypsin
  225. a-1-antichymotrypsin
  226. Antimicrobial factors (are used by the immune system to identify and neutralize foreign objects, such as bacteria and viruses.
  227. Leukocytes (white blood cells)
  228. Phagocytes
  229. Basophils
  230. Neutrophils
  231. Eoisinophils
  232. Macrophages
  233. Lymphocytes
  234. B lymphocytes (also known as B cells)
  235. T lymphocytes (also known as C cells)
  236. sIgA (Secretory immunoglobulin A) (the most important antiinfective factor)
  237. IgA2
  238. IgG
  239. IgD
  240. IgM
  241. IgE
  242. Complement C1
  243. Complement C2
  244. Complement C3
  245. Complement C4
  246. Complement C5
  247. Complement C6
  248. Complement C7
  249. Complement C8
  250. Complement C9
  251. Glycoproteins
  252. Mucins (attaches to bacteria and viruses to prevent them from clinging to mucousal tissues)
  253. Lactadherin
  254. Alpha-lactoglobulin
  255. Alpha-2 macroglobulin
  256. Lewis antigens
  257. Ribonuclease
  258. Haemagglutinin inhibitors
  259. Bifidus Factor (increases growth of Lactobacillus bifidus - which is a good bacteria)
  260. Lactoferrin (binds to iron which prevents harmful bacteria from using the iron to grow)
  261. Lactoperoxidase
  262. B12 binding protein (deprives microorganisms of vitamin B12)
  263. Fibronectin (makes phagocytes more aggressive, minimizes inflammation, and repairs damage caused by inflammation)
  264. Oligosaccharides (more than 200 different kinds!)


Developed as a student project for the Breastfeeding Course for Health Care Providers, Douglas College, New Westminster, BC, Canada - © 2007 by Cecily Heslett, Sherri Hedberg and Haley Rumble.

There may be more now that this is a research dated 6 years back.
credit: Daphne



haaa ada baca tak semua @ mommys just scroll down mouse macam mama buat hehehe
tengok kat bawah tue die tulis ini kajian 6 tahun yang lepas..belum lagi letak yang terkini..hebatt susu ciptaan Allah Subhanallah wa ta'ala...

Saturday, 12 January 2013

Pure Marine Collagen (PMC)


hai semua...dah lama mama duduk semporna ni tapi tak tahu pun tentang  pmc ni sehinggalah mama terbaca dalam blog kawan...padahal Semporna adalah pengeluar pmc yang no.1 di malaysia..sampai eksport lagi tue...hebat kan ??
mari kita baca kebaikan pmc ni....

♥ Keistimewaan Pure Marine Collagen: 

Nilai2 nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300) 

Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit) 

24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2 

Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan PH bernilai 7.6 ♥ Kebaikan Kolagen Asli 

-Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON, 

-peningkatan PAYUDARA 

-Anti-bakteria, 

-membuang TOKSIN 

-Menghilangkan SEMBELIT 

-Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension 

-MENCANTIKKAN KULIT, 

-MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan) 

-Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT) 

-Menormalkan fungsi kelenjar tiroid 

-Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, 

-mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT 

-Membantu meningkatkan METABOLISME 

-Meningkatkan fungsi stomatch 

-Membantu menghapuskan nefritis, Artritis, basal 

-Menguatkan saluran darah, meningkatkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah
badan dan purpura haemorrhagica 

-Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu 

-Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR SLIM UP abdomen dan
PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang 

-Mencegah ANEMIA Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen
serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya ...





Ini kolagen mentah taw.. 100% asli dan belum diproses.. memang tiada campuran bahan2 lain. Ia bukan dalam bentuk serbuk, ni tumbuhan marin yang telah dikeringkan kaya dengan kolagen, tiada bahan kimia langsung.. Tiada side effect yang buruk melainkan kulit makin licin, cerah, tegang dan cantik.. 

Yang paling best, sesuai untuk preggy women utk dapatkan kulit baby yang putih dan kulit cantik macam anak orang cina..





KAEDAH PENYEDIAAN  

Cara Penggunaan : 

1. Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali 
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman 
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan 
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus 
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais (stok untuk 4 minggu) – simpan segumpal kolagen mentah yang telah direbus tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker 

Cara Pengambilan : 

1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur) 
2. Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly), ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan dengan sunquick/air buah 
3. Sebelum minum tu baca Bismillah & Selawat =) 

Cara Membuat Masker : 

1. Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas 
2. Sapu rata gumpalan kolagen tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari) 
3. Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci 
PERHATIAN : 

* Jika boleh elakkan minum kopi, nescafe; minuman yang tinggi kandungan kafein sebab semua tu boleh menyerap dan buang vitamin C, kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita.. 
* Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang maksimum & lebih cepat! banyakkan minum air kosong.. 

lagi anda mesti tertanya-tanya adakah ianya selamat untuk ibu menyusukan bayi kan??...of course Yes !...malahan pmc ni milk booster tau..boleh memperbanyakkan air susu...

nanti mama share kesan milk booster yang ini selepas mencubanya ya..hehe
sekian.........

Friday, 4 January 2013

Shopping Barang Baby

Mengandung dan melahirkan adalah suatu perkara yang paling indah dalam hidup seorang wanita...pengalaman yang dilalui tak mungkin dilupakan sehingga akhir hayat...begitu jugalah dengan mama sendiri...pengalaman yang indah itu sentiasa terpahat di hati..kalau boleh nak tambah lagi koleksi baby :P..tapi bukan sekarang ye///
tak sangka sekarang dah menjadi ibu kepada dua orang hero yang sedang membesar ..Alhamdulillah...
nanti jadi ibu kepada 2 orang hero dan 2 orang puteri plak...hisss..angan2 jew..apapun in sha Allah........

Jadi bila dah mengandung,dan tengah tunggu due date..semua ibu2 mesti beli-belah untuk baby kan.,.mama pun tak ketinggalan..
banyak barang yang kita harus siapkan sebelum kelahiran baby...
antaranya mama dah senaraikan di sini..
ada juga barang kepentingan mahupun keperluan..
yang penting tue wajib beli la..yang perlu tue ...boleh beli boleh tidak...


Mama saja nak share pic kenangan mama sewaktu mengandung shareef dan berbeli-belah untuk dia......




muka tembam sangat time preggy...
hidung pun kembang semacam jew hihi





syamim excited sangat nak jalan-jalan




syamim was 2 years 2 months




hubby yang snap pic..so dia takde dalam gambar...ciann




ini barang baby
mama show yang sebahagian jew...ni pun dah penuh satu meja

mama pakaikan baby lampin tradisional waktu siang..dan lampin pakai buang waktu malam..masa ni mama tak tahu apa2 lagi pasal CD ( cloth diaper )




ini barang mommy
mama guna set bersalin yang murah2 jew...sebab anak pertama pun guna ni,so tak payah lah tukar2
set bersalin Air Mancur..
minuman2 tue adalah milk booster..hihi..dah sedia awal2 lagi
bengkung tue pun yang biasa2 jew..tapi ok jugak bila dipakai..
selesa..





inilah barang paling best mama beli..hooreeeyyy!!!

itu jew cerita shopping barang baby..barang ni semua mama beli kat Tawau..yang baby punya beli di Servay & Parkwell
barang mommy beli Lisa Fashion...

sekian...


10 Tips Menjayakan Penyusuan Susu Ibu.

pinjam dengan pacik google


1. Kerapkan Menyusu / Mengepam

Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam. Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu. Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan. Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 


2. Jangan Tunggu Payudara Penuh


Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah! Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.


  3. Minum Banyak Air 


Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.


4. Fikir Bayi Fikir Susu 


Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu. Masa nak mengepam lihatlah gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin.


5. Berdisiplin


Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila hujung minggu jangan ponteng mengepam. Masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip #6 dan #7.


6. Tendum Pumping


Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik. Disamping anak dapat menyusu, kita dapat juga mengumpul stok.


7. Teknik Marmet


Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalau dengan menggunakan pump dpr 3.5oz sebelah payudara, buat marmet boleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampak sikit, tapi ada beza.


8. Menyusu / Mengepam Lebih Lama 


Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya. Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi / selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar. Mengepam lebih lama juga bleh buat let down 2-3kali. Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah


9. Penyusuan Malam 


Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.


10. Urutan


Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.

MY BREASTFEEDING JOUNEY PART # 11~~Review Breastmilk Storage Bag

Penyimpanan susu ibu ni bukan semudah yang di sangkakan..mesti banyak menimba ilmu dulu sebelum turun ke bidang BF ni...
simpan susu ibu mestilah di dalam bekas yang bpa free
dan sebolehnya simpan la dalam bekas yang di khaskan untuk simpan ebm supaya nutrien dan vitamin didalamnya kekal...
mama dah ada entry cara penyimpanan susu ibu di sini...
tapi sekarang mama mau cerita sikit tentang plastik penyimpanan susu ibu @ breastmilk storage bags..

Ramai yang memilih untuk simpan susu ibu dalam plastik berbanding botol kerana jimat ruang...
botol ni jimat duit tapi sempit ruang
plastik ni jimat ruang tapi sempit duit ...lalalalala

Ada banyak jenama breastmilk storage bag di pasaran..antara yang paling popular ialah

  • JINGLE JUNGLE
  • AUTUMNZ
  • JOY ANGEL
  • LITTLE BEAN
  • SURI
  • MEDELA
  • THE MILK STORY
  • LANSIHO
  • YOU HAVE A BABY


banyak lagi jenama yang ada,but yang mama senaraikan ni antara yang paling popular...tapi harga berlainan ya..
yang paling murah antara semua ialah You Have A Baby...

YHAB

harganya ni RM 29.90 untuk 100 keping..
murah kan ?..
tapi leceh sebab bags ni takde zipper lock..
mesti ikat guna getah atau klip....

storage bag pertama yang mama beli ialah jingle jungle....

jingle jungle
ni murah jugak RM 9.90 untuk 25 keping..ada double zipper lock ..
boleh isi sehingga maximum 12 oz..tapi mama isi max 4 oz jew...
bagi mama bag ni memang tak sesuai dengan mama sebab agak nipis..
kalau jatuh terus pecah..

seterusnya mama beli Autumnz plak...



autumnz
bags ni memang besttt..ada yang bole isi 7 oz dan 12 oz..
mama pilih yang 7 oz..plastik nya jenis tebal dan tahan lasak..
mama suka yang ni..harganya pun berbaloi jugak RM 12.90 untuk 25 keping
mama paling suka yang ini......

lepas tue baru2 ni mama jalan-jalan family trip to sandakan,mama jumpa 
yang ini plak...

fiffy


ni jenama fiffy mama beli kat servay harbour mall
harganya RM 17.90 untuk 25 keping,mahal sikit2..
tapi sama jew dengan jingle jungle..plastik agak nipis...
tak suka..hihi...tapi pakai jew coz pakai buang kan...

jadi mommies semua tepuk poket tanya duit ..coz banyak pilihan di pasaran yang berlainan kualiti dan harga...ada yang lasinho punya tue RM 74.90 untuk 50 keping..yang natripur cherub baby plak RM 65.90 untuk 25 keping...tapi yang cherub baby ni agak berbaloi sebab plastik tue Reusable ...

Memang semua plastik ni bole guna semula,,TAPI guna semula untuk isi benda lain selain susu ibu..
seperti air batu,bawang yang telah dikupas,ayam rempah atau bahan makanan lain...
yang cherub baby ni bole isi susu ibu semula selepas di basuh bersih2...
hahaaa...mesra alam gi tueee

natripur cherub baby

ini saja cerita mama tentang breast milk storage bag ni...sepatutnya mama ni tak crita hal2 begini memandangkan mama hanyalah seorang surirumah..kalau ibu berkerjaya yang mahu BF wajib tahu la..
ramai beranggapan surirumah boleh direct feeding saja, tak payah kumpul2 stok,but mama ni surirumah yang sibuk dan banyak kerja lain yang perlu di buat selain  jaga baby,so orang lain yang mesti tolong jagakan baby sementara mama abis kerja sama ada di dalam atau di luar rumah...jadi apa salah nya mama kumpul stok kan ???...bole bagi baby ebm...hehehe






Thursday, 3 January 2013

First Year Changing Mat

hai..nak cerita pasal benda ni..hihi

Deluxe Fold & Go Diapering Kit

mama kalau travel mesti bawak beg besar untuk isi

  1. pampers pakai buang
  2. tisu basah
  3. tuala (lapik untuk tukar lampin )
  4. botol susu
  5. termos
  6. air masak
  7. susu formula 
  8. baju lebih untuk ganti
  9. snacks
  10. dan lain2 lagi
tapi sekarang yang no 4,5,6,7 ni sekarang dah tak perlu ye..coz my baby breastfed..huh ! happy..bawa diri and nursing cover jak kalau nak gi mana2..senang kan..
nak bawak beg besar2 ni memang susah..mama bawak baby jak..hubby biasanya yang tukang angkat beg..hihi

tapi mama ada jumpa benda ni dlam group di facebook..
untuk menyenangkan lagi kerja mama urus diaper bag,,



benda ni kalau dibuka jadi macam ni......

RM59.90
kalau dibuka
wet tissue case
ni tempat untuk letak tisu basah....



ni compartment untuk letak pampers dan lain2


bila dilipat..
benda ni boleh dilipat dan muat dalam handbag...
depan bag ni ada zipper kecil lagi untuk simpan duit...
harga asal benda ni RM 59.90
mama dapat RM 30 jew include postage
murah kan ??
berbaloi beli....
tak sabar nak guna ..hehe

original...






Wednesday, 2 January 2013

stok EBM

today i want to share my ebm stok..
ni ebm stok time bulan november....


abaikan nugget tue




jj breastmilk storage bag